Pacific Crest Trail

Pacific Crest Trail je planinarsko pešačka staza na zapadu Sjedinjenih Američkih Država. Počinje na granici sa Meksikom u mestu Campo, i kroz Kaliforniju, Oregon i Washington, nakon 2.650 milja stiže do granice sa Kanadom, u blizini mesta Mening Park. Zajedno sa čuvenim Apalachian Trail, Continental Devide Trail i još 8 drugih trejlova čini sistem od 11 National Scenic Trails u Americi.

Staza prolazi kroz pustinje Južne Kalifornije, planine Sierra Nevade, nepregledne šume Oregona i Cascade planine Washingtona na kraju. PCT prolazi kroz sedam Nacionalnih parkova i desetine zaštićenih područja. Iako su delovi ove staze uređeni još tridesetih godina, staza je u potpunosti kompletirana krajem sedamdesetih godina prošlog veka.

PCT predstavlja veliki fizički i mentalni izazov i tek svaki peti hajker uspeva da je završi. Zbog vremenskih uslova, ekstremnih vrućina u pustinji i snega u Sijerama i Kaskadnim planinama, najbolja sezona za hodače je od početka marta do kraja maja. Svakoga dana maksimalno 50 hajkera može da krene od juga iz Campoa. Ukoliko se odlučite da krenete sa severa, tj od Kanadske granice, sezona je od početka jula do kraja avgusta i dozvoljeno je 15 hajkera dnevno.

Svim učesnicim je potrebna dozvola koju besplatno dobijaju na lutriji koju organizuje Pacific Crest Trail Association. To je organizacija koja okuplja sve upravitelje zemljištem i prirodnim resursima na ovoj ruti (National Park Service, US Forest Department, Sierra Club…) i koja se stara o upravljanju i održavanju ovog trejla.

www.pcta.org